Ihminen tarvitsee rasvaa elääkseen ja elimistön toimintojen ylläpitämiseen. Meidät suomalaiset on vuosien saatossa aika lahjakkaasti opetettu välttämään rasvaa ja tämän myötä osasta meitä on tullut todella rasvakammoisia. Itsekin olen aikoinani sortunut melkoiseen rasvojen välttelyyn, kaikki piti olla rasvatonta ja koitin parhaani mukaan vältellä jopa öljyjä kalorien pelossa. Vältin kaikkea rasvaista ruokaa ja rasvaa sisältäviä tuotteita ja korvasin ne rasvattomilla ja keinomakeutetuilla tuotteilla. Ravitsemusterapeutti Anette Palssa sanoi osuvasti blogikirjoituksessaan: "Olen jo vuosia sitten käytännöntyössä huomannut, että ihmiset syövät liian vähän rasvaa ja hiilihydraattien saanti on puolestaan jopa liian suurta. Törmään usein totaaliseen rasvakammoon ja sen on tiedetty aina olevan huono juttu."
![]() |
Kuva täältä |
Kuten jo aikaisemminkin kerroin, haluan ruoan olevan mahdollisimman luonnollista.
Vältän siis kaikkea prosessoitua ruokaa ja teollisesti valmistettuja tuotteita. Tämä pätee myös rasvoihin.
Rasvan lähteinä käytän mm.
Vältän siis kaikkea prosessoitua ruokaa ja teollisesti valmistettuja tuotteita. Tämä pätee myös rasvoihin.
Rasvan lähteinä käytän mm.
- kylmäpuristettua oliiviöljyä (salaatissa, ruuanlaitossa)
- kylmäpuristettua luomupellavasiemenöljyä (1rkl/pvä)
- kalanmaksaöljyä (5ml/pvä)
- avocadoa (suosikkini smoothiessa!)
- siemeniä (auringonkukan-, pellavan-, kurpitsan-, pinjan- ja hampunsiemen)
- manteleita (marcona mantelit ovat parhaita!)
- rasvaista kalaa (lohta)
- voita (paistamiseen)
- kananmunia (keltuainen!)
- kylmäpuristettua luomuneitsytkookosöljyä (1tl aamukahviin mukavasti pehmentämään makua, tämän idean sain Anne Kukkohovin blogista täältä!)
Itse käytän ruokavaliossani rasvaisia maitotuotteita (kohtuudella!) kuten täysrasvaisia juustoja, kermaa ja kevytmaitoa. (Okei, täysrasvainen luomu/raakamaito olisi kaikista parhain ja luonnollisin vaihtoehto, mutta ainakaan vielä en ole siihen tutustunut lähemmin!) Jätän siis suosiolla kaupan hyllylle teolliset kumiset kevytjuustot, jotka eivät edes maistu miltään. Hyllylle jäävät myös margariinit, ne jos jotkin ovat hyvin prosessoituja ja pitkälle jalostettuja. Margariinien kasviöljyt käyvät läpi sellaisen teollisen prosessin että siitä on kyllä luonnollisuus kaukana. Jo pelkästään margariinin ja voin tuoteselosteita lukiessa voi päätellä helposti, kumpi on se luonnollisempi vaihtoehto. Kotona käytän ruuanlaitossa nykyään voita, tosin sitäkin kohtuudella. Oman levitteen voi myös valmistaa itse, joka on se kaikista parhain vaihtoehto. Täällä on mm. hyvä resepti!
Rasvattomat maitotuotteet jäävät nekin kaupan hyllylle. Rasvattomat jugurtit ym. ovat kaikki teollisesti myllättyjä ja kyllähän puhdas järkikin sanoo, että kun rasva poistetaan teollisesti käsittelemällä, tilalle laitetaan usein jotain muuta kuten esim. sokeria, lisäaineita, keinomakeuttajia ym. Suosin siis tässäkin asiassa luonnollisia maitotuotteita kuten turkkilaista ja maustamatonta jugurttia. Kasvirasvakermojen kanssa olen myös tullut tieni päähän, ne kun ovat todella kaukana luonnollisesta. Käytän oikeaa kermaa ruuanlaitossa ja lisäilen sitä joskus esim. turkkilaisen jugurtin sekaan. Kohtuus tässäkin! Tuotteiden ainesosaluetteloa vilkaisemalla pystyy aika paljon päättelemään tuotteen terveellisyydestä. Siinä vaiheessa kun normaali maalaisjärki ei enää ymmärrä tuoteselostetta tai luettelo on niin pitkä ettei sitä jaksa lukea, pitäisi jo hälytyskellojen soida. Kannattaa siis kiinnittää huomiota ainesosaluetteloihin kaupassa käydessä! Ne tutut ja "turvalliset" elintarvikkeet saattavatkin sisältää jos minkälaista lisäainetta tai muita epäedullisia aineita.
Paras neuvo kaupassa käymiseen:
"Osta sellaista, minkä isoäitisikin olisi tunnistanut oikeaksi ruuaksi. Ruuan ei luonnostaan kuulu säilyä erityisen pitkään. Mitä tuoreempaa ruokaa syöt, sen parempi olo!"
Paras neuvo kaupassa käymiseen:
"Osta sellaista, minkä isoäitisikin olisi tunnistanut oikeaksi ruuaksi. Ruuan ei luonnostaan kuulu säilyä erityisen pitkään. Mitä tuoreempaa ruokaa syöt, sen parempi olo!"
To be continued...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti