torstai 4. huhtikuuta 2013

Ihana kamala rasva! Part 2/2

 
Mielestäni on hyvin mielenkiintoista seurata rasvaan liittyvää keskustelua ja sitä, kuinka suuresti näkemykset poikkeavat toisistaan. Monet tutkimukset puoltavat nykyään eläinrasvojen/tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ja ovat tuoneet esille mm. sen, että tyydyttyneellä rasvalla ei ole mitään tekemistä esim. sydän-ja verisuonisairauksien synnyssä. Viralliset suositukset taas kammoavat nimen omaan näitä rasvoja eli ns. kovaa rasvaa ja ovat todellakin tehneet selväksi, että tämä tyydyttynyt rasva on pahasta. Kouluissa ja muissa julkisissa ruokaloissa meille tarjotaan automaattisesti rasvattomia tuotteita ja margariinia THL:n suositusten mukaisesti.

Nykytutkimusten tuloksien ja virallisten suositusten ristiriita on kyllä hyvin hämmentävää. Mm. aikaisemmin mainittu ravitsemusterapeutti Anette Palssa pohti tätä samaa asiaa blogissaan, samoin kuin täällä. Mielestäni asioita on aina hyvä hieman kyseenalaistaa ja miettiä, mitä meidän käsketään syödä ja onko se oikeasti terveellistä. Olisikohan kenties virallisen tahon syytä tarkistaa suosituksiaan ja luopua jatkuvasta tyydyttyneen rasvan demonisoinnista. Mielestäni olisi tärkeämpää saada ihmiset luopumaan ylenpalttisesta hiilihydraattimättämisestä, pullaleivän mässäilystä ja lisäainepommeista.

Kuvat täältä.
Olen lukenut tästä aiheesta lukemattomia kirjoituksia ja päähän tässä ihan sekaisin menee kun näitä lukee. Keltainen lehdistö on myös tehnyt tehtävänsä suomalaisten keskuudessa. Asioita vääristellään ja mutkat vedetään liian suoriksi ja näin ihmisille muodostuu median kautta vääränlainen kuva siitä, mikä on terveellistä ja mikä ei. Uutisoinnissa olisi siis tämänkin asian tiimoilta paljon parannettavaa.
Itse olen sitä mieltä, että rasvaisia maito- ja lihatuotteita on täysin terveellistä käyttää, kunhan käyttää niitä kohtuudella. Luonnollisuus ja kohtuus on siis valttia tässä asiassa. Ei ole hyvä läträtä voin kanssa kilokaupalla pelkästään jo sen takia, että voissa on paljon suolaa. Sama pätee punaisen lihan, leikkelevalmisteiden ja esim. pekonin kanssa, jossa usein on myös lisäaineita. Punaista lihaa tulisi muutenkin käyttää kohtuudella ja mielellään luomuna, sillä sen syöminen ei ole kovinkaan ekologista.

Rasvojen käytössä ja niiden lisäämisessä ruokavalioon kannattaa kuitenkin muistaa se, että jos rasvaa lisää ruokavalioonsa, täytyy jättää jotain muuta pois. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan sanoin: "Rasvassa on myös edelleen paljon energiaa ja jos vain lisää rasvan käyttöä, muttei vähennä energiansaantia muusta ruuasta, ihminen lihoo ja ylipaino on sydänterveydelle haitallista." Tämän takia nimen omaan huonoja ja turhia hiilihydraatteja on hyvä vähentää rasvan määrää lisätessä. Jokaisen täytyy siis itse kuunnella kehoaan ja sen mukaan päätellä, millainen ruokavalio itselle olisi paras. Jotkut tarvitsevat enemmän hiilihydraatteja, kun taas toiset voivat paremmin vähemmillä hiilareilla. Itse olen huomannut suuren muutoksen kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissani hiilihydraatteja vähentämällä ja lisäämällä rasvan määrää ravinnossani. 

Mielenkiintoinen kirja tähän asiaan liittyen on Andreas Eenfeldtin "Ruokavallankumous". Hyvin kiinnostava kirja, jossa asiat ovat hyvin perusteltuja ja selitetty niin että tavallinen ihminenkin niitä ymmärtää. Tämä kirja oli niin mielenkiintoinen että melkein ansaitsisi oman postausaiheensa. Kirja on esitelty aiemmin mm. Body gossip-blogissa täällä.

Mukavia kevätpäiviä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti