
Mielestäni on hyvin mielenkiintoista seurata rasvaan liittyvää keskustelua ja sitä, kuinka suuresti näkemykset poikkeavat toisistaan. Monet tutkimukset puoltavat nykyään eläinrasvojen/tyydyttyneiden rasvojen käyttöä ja ovat tuoneet esille mm. sen, että tyydyttyneellä rasvalla ei ole mitään tekemistä esim. sydän-ja verisuonisairauksien synnyssä. Viralliset suositukset taas kammoavat nimen omaan näitä rasvoja eli ns. kovaa rasvaa ja ovat todellakin tehneet selväksi, että tämä tyydyttynyt rasva on pahasta. Kouluissa ja muissa julkisissa ruokaloissa meille tarjotaan automaattisesti rasvattomia tuotteita ja margariinia THL:n suositusten mukaisesti.
Nykytutkimusten tuloksien ja virallisten suositusten ristiriita on kyllä hyvin hämmentävää. Mm. aikaisemmin mainittu ravitsemusterapeutti Anette Palssa pohti tätä samaa asiaa blogissaan, samoin kuin täällä. Mielestäni asioita on aina hyvä hieman kyseenalaistaa ja miettiä, mitä meidän käsketään syödä ja onko se oikeasti terveellistä. Olisikohan kenties virallisen tahon syytä tarkistaa suosituksiaan ja luopua jatkuvasta tyydyttyneen rasvan demonisoinnista. Mielestäni olisi tärkeämpää saada ihmiset luopumaan ylenpalttisesta hiilihydraattimättämisestä, pullaleivän mässäilystä ja lisäainepommeista.
![]() |
Kuvat täältä. |
Itse olen sitä mieltä, että rasvaisia maito-
ja lihatuotteita on täysin terveellistä käyttää, kunhan käyttää niitä
kohtuudella. Luonnollisuus ja kohtuus
on siis valttia tässä asiassa. Ei ole hyvä läträtä voin kanssa kilokaupalla pelkästään jo
sen takia, että voissa on paljon suolaa. Sama pätee punaisen lihan,
leikkelevalmisteiden ja esim. pekonin kanssa, jossa usein on myös
lisäaineita. Punaista lihaa tulisi muutenkin käyttää kohtuudella ja mielellään luomuna, sillä sen syöminen ei ole kovinkaan ekologista.
Rasvojen
käytössä ja niiden lisäämisessä ruokavalioon kannattaa kuitenkin
muistaa se, että jos rasvaa lisää ruokavalioonsa, täytyy jättää jotain
muuta pois. Ravitsemusterapeutti Anette Palssan sanoin: "Rasvassa on
myös edelleen paljon energiaa ja jos vain lisää rasvan käyttöä, muttei
vähennä energiansaantia muusta ruuasta, ihminen lihoo ja ylipaino on
sydänterveydelle haitallista." Tämän takia nimen omaan huonoja ja
turhia hiilihydraatteja on hyvä vähentää rasvan määrää lisätessä.
Jokaisen täytyy siis itse kuunnella kehoaan ja sen mukaan päätellä,
millainen ruokavalio itselle olisi paras. Jotkut tarvitsevat enemmän
hiilihydraatteja, kun taas toiset voivat paremmin vähemmillä
hiilareilla. Itse olen huomannut suuren muutoksen kokonaisvaltaisessa
hyvinvoinnissani hiilihydraatteja vähentämällä ja lisäämällä rasvan
määrää ravinnossani.
Mielenkiintoinen kirja tähän asiaan liittyen on Andreas Eenfeldtin "Ruokavallankumous". Hyvin kiinnostava kirja, jossa asiat ovat hyvin perusteltuja ja selitetty niin että tavallinen ihminenkin niitä ymmärtää. Tämä kirja oli niin mielenkiintoinen että melkein ansaitsisi oman postausaiheensa. Kirja on esitelty aiemmin mm. Body gossip-blogissa täällä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti